Havørred i stille vejr

Havørred i stille vejr

Solen skinner fra en skyfri himmel. Havoverfladen er blank som et spejl. Der er ikke en vind, der rører sig. Vandet er spritklart. Det er svære forhold for fluefiskeren, der vil narre en havørred til hug. Havørreden er sky og den ser alt.

Jeg var på Ærø med Fyggi drengene midt i april. Efter en kold tid blev det pludseligt meget varmt og stille. Nogle af de dygtige drenge fik et par fisk. Men jeg måtte nøjedes med at se nogle få fisk. Ja, jeg så nogle der ringede og sågar en der var ude af vandet – på kastehold. Og kastede jeg og kastede og kastede. Den ville ikke hugge min lille grå rejeflue.

Hvad gjorde jeg galt? Jo, der var mange ting. Mit forfang var for tungt og plaskende. Et typisk Orvis fluocarbon med en 0,28 mm spids – for en sikkerheds skyld.

Da jeg kom hjem måtte jeg på nettet og se om jeg kunne blive dygtigere.

Svæveflue

Jeg fandt nogle spændende tips af Jens Staal fra Go-Fishing. Han havde tænkt mere over havørred i stille vejr og udviklet fluer, der kunne svæve på vandet. Når fluen blev kastet ud, så skal den ikke hives ind, som vi har lyst til, men ligge stille en tid, og så langsomt trækkes ind.

Forfanget skal udskiftes til nylon.

Nylonforfang
Jeg bruger gerne et standard 9 fods Orvis nylonforfang, taperet til 0,22 mm. Heri binder jeg den øverste flue. I dens krogbøjning binder jeg så yderligere en lille meters nylonline, hvori endefluen monteres.
Formålet er ikke at fange to fisk på én gang, selvom det da ville være sjovt, men to fluer, specielt de små, syner af mere end en, så det er primært på grund af “reklameværdien”, skriver Jens Staal.  Læs hele hans gode artikel. 

Flash Mysis

Flash mysis svæveflue af Jens Staal til havørred i stille vejr
Flash mysis svæveflue af Jens Staal til havørred i stille vejr

Flash Mysis opskrift af Jens Staal
Krog: Scierra Saltwater Trout, str. 10-12.
Tråd: Hvid 8/0.
Krop: Flash Tinsel.
Kropshackle: Blød og sparsom grizzle høne eller Softhackle.
En nyttig detalje er, at jeg som regel vikler hacklet op i våd UV lim, og så lyser på fluen med en UV lampe. På denne måde bliver hacklet cementeret fast på den glatte krop. Det er en god teknik, som en belgisk fluebinder viste mig.

Se video med bindeteknik. Det er ikke svært.

 

 

 

Da Jens Staal sidste sensommer kom på arbejde og fortalte om gårsdagens helt forrygende fiskeri, med fisk i overfladen, følgere  osv. osv. Ja ja Jens men hvad med fisk på land ?.. Jaa.. de var lidt svære, det var de.. men da først svævefluerne kom på, varede det ikke længe inden der sad to + 60 cm. fisk forenden af linen, og 5 min. efter var der bud igen, og så fortalte Jens ellers ivrigt… Og så kunne man bare sidde og lytte og tænke tilbage på sidste tur man selv havde hvor fiskene var der men absolut intet ville, måske man bare skulle ha tænkt lidt anderledes og sat en svæveflue på..? Har du boksen fuld af svævefluer her til efterårets svære havørreder ? af Jesper Andersen

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.