Nu skal der fiskes fra kajak

Klip fra Go-fishing

Som kystfisker kender du tankerne og drømmene: Hvis bare jeg kunne komme lidt længere ud. Hvis bare jeg kunne komme til første revle. Hvis bare man kunne nå sejlrenden. Hvis bare man kunne kommer ud, og kaste indefter i denne svage pålandsvind. Hvis bare jeg kunne komme over til den ø. Hvis bare jeg kunne komme lidt hurtigt ud til spidsen. Hvis, hvis og hvis…… hvis bare man havde en kajak!!
Danske kystfiskere er for alvor ved at tage fiskekajakken til sig som en del af udstyret. En kajak åbner en helt ny fiskeverden, og giver adgang til nye spændende pladser og muligheder der i sidste ende vil resultere i flere havørreder. Når der snakkes kajakker til havørredfiskeri, så drejer det sig om deciderede fiskekajakker, der er produceret i stærke materialer og i udformninger med fiskeri for øje. Andre kajakker kan selvfølgelig også bruges til fiskeri, men de har mange ulemper.
Fiskepladser der ligger længere ud end kystfiskeren kan nå, er ens første tanke, men fiskeri fra kajak rummer mange flere aspekter som for eksempel: Transport langs stranden: Når du sejler i en kajak langs en stenet strand bevæger du dig med ret lille kraft ca. dobbelt så hurtigt fremefter som hvis du var på gåben ( i f.eks. en flydering er forholdet stik modsat). Det åbner mulighed for at fiske pladser langt fra nærmeste p-plads. Revle fiskeri Vadefiskeri på en revle, kan især i forårsmånederne være fantastisk, men ofte er det ensbetydende med at der skal holdes øje med tidevandet, og du skal vide hvor der kan vades ind og ud. Med en opankret kajak er du helt ude over det problem. Pålandsvind En svag pålandsvind og små bølger er giftige havørredforhold, men træls for fluefiskeren der skal lægge linen mod vinden. Ligger du derimod i en kajak lidt ude, og kaster indefter, så køre det bare, og du har gang i et meget effektivt fluefiskeri. Transport til småø Danmark er oversået med småøer der byder på godt havørredfiskeri. Med omtanke og en sikker vejrudsigt, og helst sammen med en fiskekammerat er der ikke nogen problem i at nå mange af disse øer i en kajak. Så har i pludselig et kæmpe fiskeområde for jer selv. Også en søndag i april.
Indenfor fiskekajakker skelnes der mellem to typer kajakker og flere udformninger. Hver model og udformning har selvfølgelig sine fordele og ulemper. Her gennemgår vi dem hurtigt og generelt, men lad altid os personligt råde dig, inden du lægger dig endeligt fast på en bestemt
En kort og bred fiskekajak omkring 10 fod lang er meget stabil men langsom gennem vandet. Den er let at transportere, men har ikke plads til meget oppakning. En lang 14 fods fiskekajak er væsentlig hurtigere gennem vandet, men også tungere at håndtere og en smule mere ustabil som fiskeplatform. De fleste vælger derfor den gyldne løsning i form af en 12 fods model der ligger midt imellem de to ovennævnte, men igen det er et valg afhængigt af omstændigheder og forventninger. Så vi vil meget gerne hjælpe dig med råd og vejledning.

 

Sit-in eller Sit-on-Top?

 

Igen et individuelt valg – lad os her kort opremse fordele/ulemper.

 

Sit – in fiskekajakken:

Fordele:

Meget stabil
God tør stuveplads
Læ og varmt for ben og underkrop
Tæt på vandet
Ikke så vindfølsom
Lettere ind en sit-on-top model.
Ulemper
Lidt besværlig ind og udstigning
Dårligt overblik
Lavt bagkast for fluen
Kan bordfyldes hvis ikke der bruges sprayskirt

 

Sit-on-top fiskekajakken

Fordele

Nem ind- og udstigning, også på dybere vand.
Godt overblik
Godt højt bagkast
Fuldstændig synkefriUlemper
Kold og våd
Vindfølsom
Ikke megen tør stuveplads
Tungere end en sit-in model

Foruden selve kajakken så høre der selvfølgelig en del ekstra udstyr til i form af pagaj, sprayskirt, stangholdere, vandtætte tasker, ankre, beklædning og sikkerhedsudstyr ikke at forglemme.
Alt sammen noget der skal tages stilling til inden turen går på vandet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.